Monday, 6 October 2014

diari seorang ayah ~






Siapa ayah , abah , bapak , daddy , abi , walid ? 

Salam...berbahagialah dan bergembiralah menjadi seorang ayah.... 

Bila mak tak tenteram ketika mengandungkan anak, ayah menemani mak...ayah tak kisah 

Bila mak beranak, ayah jaga mak, ayah memasak sambil jaga anak yg lain...ayah tak kisah 

Bila anak nangis, mak marah anak, ayah marah balik mak, mak pergi pujuk anak...ayah tak kisah 

Bila dapat gaji, ayah bagi duit kat mak utk cukupkan belanja...ayah tak kisah. 

Bila baju sekolah ngan baju harian dah buruk,ayah suruh mak beli baju baru, sedang baju ayah sendiri dah lusuh, seluar dalamnya dah tetas...ayah tak kisah 

Bila ayah lepaskan anaknya utk bernikah, tiada yg tanya perasaan ayah yg menangis dihati melepaskan anak tercinta...ayah tak kisah 

Bila anak peluk mak, tunjukkan sayang mak,ayah pendam rasa...ayah tak kisah. 

Bila anak nak balik ayah ingatkan mak makanan kegemaran anak, mak masak dapat pujian...ayah tak kisah 

Bila anak berjaya dalam pelajaran, ayah nangis gembira di dalam bilik,tiada yg tahu...ayah tak kisah 

Bila anak telefon duk cakap rindu kat mak, tapi langsung taknak cakap dgn ayah, ayah sedih tapi janji mak gembira...ayah tak kisah 

Begitulah pengorbanan seorang ayah. 

Dia tak kisah bajunya carik, dia tak kisah badannya letih, dia tak kisah jika tiada yg merinduinya, dia tak kisah jika semua pujian dilemparkan pada mak...kerana yang dia kisah...agar anaknya membesar dgn baik, cantik baju dan akhlaknya, agar isterinya bahagia, agar keluarganya hidup sempurna...ayah seorang jeneral yg tak pernah mintak balasan atas segala usaha murninya, jadi...sayangilah ayah kita sebagaimana kita sayangi mak kita...ayuh!!! 

Diari seorang ayah.


Monday, 1 September 2014

During Last "Raya"


Setelah sekian lama ku biarkan blog ini sepi tanpa cerita,maka berakhirlah kesepian nya di sini.

cerita utk hari ni ialah pasal yg raya yg dh lepas. ye mmg dh habis raya tapi kenangan masih segar di ingatan. masa raya lah kita merapatkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain. 

Kenangan raya bersama seluruh ahli keluarga yg kite dh lama x jumpe sbb x de mase. ye masing2 sgt sibuk dgn belajar kerja dan lain2. bila raya la kite jumpe n borak sampai x ingat dunia. *bukan lupe semua ok*

jadi di sini saya nk kongsikan gmbar yg kian berhabuk dlm lappy ni di sini. 

Nah ! My big Family Photo ~




Caption : Ni sume family belah ibu.

Terseerlah kegembiraan di wajah masing2. Raya pertama di kampung. Setelah bermaafan dan mengutip duit raya antara satu sama lain kite ber'selfie' . 

Yeah ! that's it. My grandma and her son n daughter. also all her grandchild. ramai kan ! but ni cuma sebahagian sahaja. ada lagi yg blom sampai. wait nah ! gmbar mereka akan menyusul skjap je lagi.

Like usual lepas bermaafan,ber'selfie', kite mkn satu family and then 'baraan' ke rumah sedara mara yg lain. kata org yg tua dilawati n dihormati *klu salah x tau*

ops ! lupe plak nk tunjuk  foto my family je.*ayat over~

This is my lovely family~




Caption : Just us one family.

Yeah itu dia keluarga saya yg terdiri daripada nenek,ayah,ibu dan 7 org beradik saya. Kami sgt bahagia~ bahagia kan. nmpak i yg makin berisi tu.hahaha.*ok don't mention about it*

Masing2 dgn perangai tersendiri. semua x jumpe bila hari biasa sbb ade yg pegi sekolah, kerja n belajar jauh dari rumah*x jauh mana pon*

time2 mcm ni la kite gather one family and ber'selfie' utk kenangan bila dh tua. :)

nnti dh kawin sume duduk jauh. *lambat lagi kawin nye*

Next is  me n my cousin.










tu dia cousin saya tapi ni pon bkan semua k. ni mane yg sempat jumpe n berselfie je. ingat selalu ke kami jumpe. x pon, ade yg setahun sekali baru jumpe. ade yg kadang2, ade yg jarang2 jumpe.*mcm ayat cter p.ramlee plak*

mereka sume lah teman bermain sewaktu kecil. main masak2, kejar2 n bnyak lagi.

Sampai di sini shj perkongsian raya kita. klu slah silap kata atau typo harap di maafkan.

Assalamualaikum w.b.t :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...